Şu yorgun mermi tanımı aklıma takıldı.

0
240

Yorgun mermi tanımına çok denk geliyorum son dönemde haber bültenlerinde. Tabanca meraklısı bir gurup eğitimsiz güruhun ( Silahı bir güç olarak gören ve sırf gösteriş olsun diye ulu orta etrafa sıkanlar ) düşüncesizce ateşlediği o silahlardan yüzünden ölen binlerce insanın haberini izleyip duruyoruz. Birde canını yitirenler çocuklar olunca insan daha bir üzülüyor. Hele o çocukların anne ve babalarının halini siz varın düşünün..

O magandaların çoğu o silahı havaya doğru ateşliyor. Ancak o merminin namludan çıkış hızı ve katettiği yol muazzam. Yani kısacası kör kurşun!

İşte bu nereye gittigi belli olmayan kurşun, belki 100 metre ileride balkonda oturan bir teyzeye, belki de yine bir parkta bir çocuğun başına saplanabiliyor. Rabbim çoluk çocuğumuzu bu gerizekalı silah manyaklarından muhafaza etsin!

Gelelim yorgun mermi olayına..

Tarif şöyle:

Mermi çekirdeğinin namludan çıktıktan sonraki hızı 350m/sn’ye kadar çıkar. Daha sonra bu hız önce düşerek 60 m/sn ve daha sonra tekrar artarak 150 m/sn hıza kadar ulaşabilir.

Bu tanımdan şu çıkıyor. Durum bizim düz mantıkla vardığımız sonuç değil. Mermi çekirdeği namludan çıktıktan sonra giderek hızını düşürmüyor. Kısa bir süre sonra tekrar hızlanıyor. Daha net bir ifadeyle maksimum hızın yarısı kadar bir hızla ( ki bu hız 150 m/ sn) Bu hızla bir can’a isabet eden mermi kafatasını delebilecek güce sahip doğal olarak.  Ayrıca bu çekirdek birde sürekli dönerek ilerliyor. Vücuda ya da kafatasına girmesinin asıl sebebi hız ve bu dönüş ivme hareketi.

Ezcümle; Bir silah magandasının görerek atış yapmadığı her yön, birinin ölmesine olanak yaratmaktan başka bir şey değil! Üstelik işin trajikomik yanı. Bu maganda bilmeden birini öldürdüğününde farkında olmadan hayatını yaşamaya devam ediyor !