Senin E-hastalığın hangisi?

0
1218
Teknolojinin gelişmesi, iletişim ve ve haberleşme araçlarının yaygınlaşması ve sosyal medyanın bilinçsizce kullanılması bilim adamlarının dikkatini çeken önemli konulardan. Ve artık hastalık deyince bedensel rahatsızlıklar kadar psikolojik tabanlı rahatsızlıklara da bilimsel bir tanımlama koyuluyor. Bireylerde “e-hastalık” olarak nitelendirilen burbu yeni alışkanlıklara hastalık demek ne kadar doğru olur bilmiyorum fakat, artık süreç böyle işliyor. İnternette en çok yaptığınız her alışkanlığa bir isim vermiş elin psikiyatrları. Ben aşağıda bu hastalık isimlerinin birkaçını yazdım. Çoğunuz mutlaka “bunlardan biri bende var” diyeceksiniz. Bakın bakalım..
NOMOFOBİ:
Cep telefonu yoluyla iletişim bağlantısının kesilmesi olarak açıklanabilir. Kişi telefondan uzaklaştığında haber alamamaktan korkar ve panikler.
İNTERNET SİNİRİ:
Cihazlardaki performans düşüklüğü ya da geçici sorunların önemli bir stres kaynağı ve istenmeyen olayların tetikleyicisi olduğu ifade ediliyor.
FOMO:
Gelişmeleri takip edememe kaygısı, gelişmeleri kaçırma korkusu olarak bilinir. Kişi gelişmeleri takip edemediğinde kendisini gergin ve kaygılı hissedebilir.
GOOGLE TAKİBİ:
Bir kişinin kişileri sürekli olarak arama motorları aracılığıyla araştırması ve insanların neler yaptığını internetten sürekli incelemesi
EGO SÖRFÜ:
Kişi sürekli ismini internette aratıp, kendisiyle ilgili gelişmeleri takip eder.
Bu insanlar ego sörfü denen hastalığa kapılmışlardır. Ego sörfü, online narsizm olarak da geçmektedir
PHOTOLURKING:
Bir sosyal ağ platformunda insanların fotoğraflarına saatlerce bakarak zaman geçirmek ve bunu sürekli yapıyor olmak.
SİBERHONDRİK:
Hastalık durumlarında doktor muayenesi yerine internette tedavi yöntemlerini araştırma ve uygulama hastalığı
  • CHEESEPODDING:
Bir kişinin internet başında geçirdiği süre boyunca internetten ‘mp3 indirme hastalığıdır.