Akıllı telefon bizim neyimiz olur?

0
1268

Akıllı telefon neyimiz olur?

Bir eşyamız mı?

Oyun arkadaşımız mı?

Dostumuz mu?

Yoksa herşeyimiz mi?

Bence artık, elimiz ayağımız herşeyimiz, sevgilimiz, kankamız bu cihazlar..

Bu kadar, her şeyimiz olan bir alete, Smart Phone demek (Akıllı telefon ) bence onun şuan ki vasfına ve becerilerini tanımlamaya yetmiyor. Belki de bu cihaza yapılmış en büyük bir hakaret ona Akıllı telefon demek..

Eliniz kadar bir alet, sizin tüm iletişiminizi sağlayacak, sizi internette gezdirecek, dünyadan haberdar edecek. Müzik dinlemenizi sağlayacak, film izletecek, spor yaparken adımlarınızı sayacak, kitap okutacak, oyun oynatacak, belki de hayırlı bir kısmet bulmanıza vesile olacak, kim, ne yapıyor haber verecek, önemli günlerinizin planlayacılığını yapacak. Ve buna benzer bir çok faydasıyla sizin aslında en yakın arkadaşınız olacak. Ve siz ona yalnızca “akıllı telefon” diyeceksiniz öyle mi?

Bence teknoloji uzmanları yakın bir gelecekte ona yeni bir isim verecek. Düşünsenize bizler onsuz yarımız. Onsuz, bir gün geçirmek başlı başına bir kabus toplumun %90 ı için. Bu cihaz, tabiri caizse sevgilimiz gibi olmuş bizim.

Ben, bir kaç tanımlama ismi düşündüm akıllı cihaz için aslında.. Bunların ilki “danışman” ( consultant ) kelimesi. Bizim bir çok mevzuda ondan istifade etmemizden kaynaklı. Deniz otobüsünün kalkış saatini, trafikte yol durumunu, google’da merak ettiğimiz bir konuyu, bir yemek tarifini, hava durumunu hep ondan öğrenmemizle ilişkilendirdim ben, bu danışman ismini. Hatta başdanışman ( senior adviser )  da olabilir.

Bulduğum bir diğer tanımlama kelimesi de “her şey” ( everything ) Dünyanın her mevzusunu içinde barındıran bu cihaza “her şey” ismini koymak, bence cuk oturur. Her şey’i bilen bir cihaza herşeyim demek, bana süper mantıklı geliyor.

Bulduğum son isimse  ” hizmetçi ” ( Maid ) Bu cihaz, insana fayda sağlamak yapılan bir cihaz. Yani insana hizmet ediyor. Ondan yapabileceği bir istediğinizde, o bunu bunu bir emir olarak algılıyor ve yerine getiriyor. Bu sebeple hizmetçi ismide verilebilir.

Dikkat ederseniz bulduğum her tanımlamanım yanına ingilizcesini de yazıyorum. Bunun sebebi, yeni nesil yabancı elektronik aletlere türkçe isim vermenin bizim topluma biraz sıradan gelmesi..Türkçesini kullanmak varken, ingilizcesini daha popüler bulup, cümle içinde kullanma hevesimizse muazzam.

Meselâ Selfie. Bugün telefon kullanıpta bu bu çekim tekniğini bilmeyen yoktur. Allahtan TDK bu uygulamaya türkçe bir isim verebildi de, bu uygulamaya Selfie yerine “özçekim” diyebiliyoruz çoğumuz.

Peki..bu bulduğum isimleri cümle içinde kullansak acaba nasıl durur diye bir bakalım.

Danışman ( Consultant ) 

Ör :

•Arkadaşım Consultant’nı ( konsıltant ) niye açmıyorsun?

• Consultant’ımın şarjı bitiyor.

Her şey ( everything ) 

Ör :

•Everything’ime yeni bir uygulama indirdim.

•Everything’in çalıyor duymuyor musun?

Hizmetçi ( maid )

Ör :

Maid’imin faturası 150 lira gelmiş

•Kendime yeni bir maid alacağım. Şuanki artık hiç işimi görmüyor.

Valla benim kafama yatan isimler bunlar. Bakarsınız bir gün Avrupa da benim gibi düşünüp telefona yeni bir isim uyduruverir Smart Phone yerine..

Neden olmasın?