İçimize kaçan Avrupa ve eskiye özlemler

0
916

 

Son dönemde sosyal medyada Facebook ve instagramdaki bazı sayfalarda katılımcıların “60 ve 70 ler de herşey daha güzeldi” yorumlarını 60-70 li yılların Avrupasında çekilmiş siyah beyaz fotoğraflarla paylaştıklarına şahit oluyorum. Ve açıkçası bunları çok anlamsız buluyorum.

Hayır! Niye Anadolu’dan bize ait bir aile ve coğrafya fotosu değil de Avrupa’dan spor araba başında toplanmış 4-5 zippivari kızın gülüşmelerinin mutlu anları paylaşılıyor? Hay bir de fotonun altına ” 70 ler’de babannelerimiz böyle giyiniyordu” yazmıyorlar mı? İfrit oluyorum. Yok efendim öyle bir şey! Benim babannem de anneannem de öyle değildi. Düşünülmeden yapılan bir eşleştirme bu. Bu fotoda ki giyim tarzı ancak İstanbul’da yaşayan  burjuvazinin memleketten bi haber yaşam süren cicili bicili giyinen 17-18 yaş gurubuna ait olabilirdi.

Genelleme üstü çok geniş bir genelleme bu.1970 lerin Türkiyesinde böyle mutlu mesut poz veren bir tablo yok. Keşke, büyük batı kentleri ve Anadolu illeri diye bir ayrım yapsaydınız.. Bu tarz giyim özgürlüğü tabana 1990 lar da anca yayıldı. Eskinin belli dönemleri evet güzeldi. O güzelliklerin temel sebebi ise yokluk ve türlü buhranlar içinde bile insanların birbiriyleriyle olan manevi alışverişleriydi. Maddi imkanların ancak yardımlaşma ve farklı imece usullerince karşılanmasıdı. Yoksa ne o günlerin modası ne de teknolojisi bizi mutlu eden asıl unsurlar dedildi ve olamadı hiç bir zaman.

Herşeyin bir ruhu vardı ve ortadaydı. Nesneler ve imkanlar insanın iç huzuru ile kullanıldığında güzeldi. Bugün dünyanın en yüksek makamında yönetici de olsanız, en iyi arabasına da binseniz, en güzel yemeklerini de yeseniz o günlerin tadını asla alamazsınız. Çünkü çevreniz ve toplumunuz ruhunu kaybetmiş. Bu negatif etkileşimle sahip olduğunuz huzur ve keyif ne kadar sürer ki? Aza kanaat eden bir toplum gitti. Yerine tüketimin her türlüsünü damarlarına enjekte eden bir toplum geldi yerine. İşte bu yüzden geçmişe duyduğumuz bu özlemler bu ah çekişler.. Yani bilinçaltımızın çığlıklarının sesi bu yankılanan. Eski dönemlere hayranlığımızın bir diğer sebebi de çocukluk ve gençlik yıllarımdaki deneyimlemelerin heyecanı. Toplumun bizi kabullenişi. Ekonomik özgürlüğe gecisteki elde ettiğimiz türlü kazanımlar vs. Tabi bunlarda gerçek hayatı ve zorlukları yaşamaya başlayınca sona erdi. Neyse konu uzun ve ben nokta koyayım.