Goodbye old year! Hayrolasın New year..

0
1499

Yeni bir yıl daha geldi. Yeni bir yıl..

Yani yeni 365 günlük bir takvime göre yapılacak kısa ve uzun vadeli planlarımızı uygulamaya çalışacağımız bir zaman dilimi.

Acı tatlı bir çok anıyı biriktirdiğimiz bir yılı, yüzlerce özçekim karelerine sığdırıp, yeni bir yaşa daha doğrusu yaş almaya başladığımız zamanın takvimsel olarak ilk günü bugün.

Umudun ve hayellerin yarım kalanlarının tamamlanacağı, belki de yeni umutların doğumuna şahit olacağımız 2021..

Gelecek yeni yılı bize güzellikler getirecek umuduyla sevip bekleyip, 1 Ocak günü sabahı uyandığımızda aslında herşeyin, herkesin aynı olduğunu ve hiçbir şeyin değişmediğini farkettimiz o anlara varmak.

İnsanın yenilenme ve de değiştirme arzusunun tavan yaptığı belki de en önemli gece, yılın son gecesi..

Kutlayanlar ve kutlamayanların herbirinin ertesi gün aynı güneşe, aynı geceye ulaşacağı 24 saatlik bir toplumsal heyecan hali.

Ben kendi adıma kutlama yapacak bir şey bulamamışımdır yılbaşı geceleri. Toplumsal bir etkileşime ayak uydurup, herkesleşerek yaptığım ufak tefek etkinlikleri saymazsak eğer..

Ne olacağı, ne getireceği belli olmayan bir yıllık zaman dilimini neden bu kadar mutlu ve eğlenceli olarak karşılamam gerekir ki?

Bence tam bir mantıksızlık bu. Büyük umutlarımı ve hayellerimi neden yeni girdiğim yıldan beklemeliyim ki?

Ya bu yeni yıl öleceğim yılsa? Ya bu yıl ailemde birinin ölüm senesiyse? Bir düşünün lütfen. Belki de geçmişte yaşamadığınız türlü acıyı 1 Ocak günü yaşayacaksınız ve bu ihtimal dahilindeki yeni girdiğiniz yılı, geldi diye çılgınca kutluyorsunuz. Kusura bakmayın ama bu tam bir delilik 🙂

Yeni miladi takvim yılını sanki canlı bir varlık gibiymiş gibi şahsileştirirseniz, iyi geçmeyince de kurtulmak istemeniz normaldir. Geçmişe dönüp baktığınızda en çok sevdiğiniz yıl hangisidir? diye bir soru sorsalar size. Eminim hepinizin çok önemli atfettiği bir yıl vardır. Fakat o yıl 365 günü kapsayan bir mutluluk ve keyif getirmemiştir size. Ancak belli bir bölümde gerçekleşen bir olayı sevmişsinizdir. Ya da belli sayıda ki insanla güzel anılara sahip olmuşsunuzdur. Hepsi budur yani. Fakat sizler içinde bulunduğunuz yılı bir canlı varlık gibi algılarsınız.

Dolayısıyla anlatmak istediğim şey şu. Yeni yılı kutlamak değil eski yılınız kötü geçtiyse ancak yılsonunu kurtulma eğlencesi yapmanız evladır 🙂

İşte 2020 yılı için bu yapılabilir. Onunla gelen pandemi musibetinden en azından takvim olarak kurtulduk kutlaması 🙂

Tabi ki bu kutlama gerçek anlamda bir kurtuluş demek değil Koronadan. Ama en azından psikolojik olarak bir rahatlama aracı ve vesilesi sayılabilir. Yılbaşını kutlamak dini anlamda doğru değildir malûm. Ama yılsonunu kutlamak caiz değildir diye herhangi bir hüküm yok sonuçta 🙂

Yılsonunuz kutlu olsun efendim. Yeni yılınızda ise Allah, hakkınızda hayırlı olanı sevdirip versin size..