Sosyal medyayla bize her gün 1 Nisan..

0
1142

1 Nisan..

Toplumumuzda şaka günü olarak kutlanan bir gün. Çoğu insanın bugünü neden özel bir gün olarak algıladığını da bilemiyorum. Fakat dünya bir günü özel ilan etmişse içimizde ki bir kesim, bugünü hemen kendi toplumuna yerleştirir. Tabi bunda her bir şeyi Avrupa’dan alma huyumuzun büyük etkisi görülür. 1 Nisan’da illâ ki birilerine şaka yapma hevesimiz doğar. Yapılan şaka ne kadar gerçeksi olursa, yapan kişinin aldığı haz da o kadar büyük olur. Yani aslında yaptığımız şaka görünümlü bir kandırmaca ya da yalandır.

Milletimin eğlenmeye çok meraklı olmasına ve kendine eğlenebilmek için bir sürü icat çıkarmasına rağmen, seçimlerinde etkisiyle pek sallamadı 1 Nisan’ı. Çünkü artık 1 nisan’ın yerine koyduğumuz “sosyal medya” var. Kandırmak, kanmak, kafalanmak ve oyuna gelmek için harika bir araç!

Sosyal medya sayesinde bir her gün 1 Nisan artık.. Pis bir şaka yapmak için 1 yıl beklememize gerek yok onun sayesinde. Hile’nin yalanın kralı o bu platform artık. Tüm dünya’nın 1 Nisan’dan uzaklaşma sebebi bu ortam kesinlikle. Belki bir 5-10 yıl’a aklımıza bile gelmeyecek bir gün olacak 1 Nisan’lar..

Fakat herkes de bilir ki, 1 Nisan’da birilerini kandırmak, birilerini aldatmak, tufaya düşürmek bize ayrı bir keyif katardı geçmişte..Bu 1 Nisan şakası denilen şeyin, diğer uyduruk özel günlerden farkı bir farkı vardı tabi o günlerde. O fark da ticari hiç bir değerinin olmamasıydı. Yani alışverişi hareketlerdecek ölçüde bir etkinlik günü değil bu gün. Belki şaka malzemesi satan dükkanlara bir miktar katkı sağlamışlığı vardır ame hepsi o kadar.

Bir de artık pek önensenmese de, bazı medya kuruluşlarının, 1 Nisan günü şok haberlerle bir kısım halkı heyecanlandırırlar ve ve  o günü renklendirmeye çalışmaları dikkat çekerdi eskiden..

Dünya’ya bakınca, tarihte 1 Nisan gününün bir çok farklı devlet ve toplumda çeşitli etkinliklerle anıldığı görülür. Tarihte ki en bilinir 1 Nisan günü, hristiyanların bir savaş sırasında müslüman kitleyi kandırmasıdır. 31 Mart gecesi yaşanan olayda, düşma kuvvetlerine ( müslümanlara ) verilen bir söz, ertesi gün geçerliliğini kaybeder. Yani Hristiyanlar, müslümanları hile ile kandırırlar. Bu kandırdıkları güne “1 Nisan hile günü” adını vermişler dolasıyla..( 15 yy. Gırnata kalesi kuşatması )

Sonrasında bu 1 Nisan, farklı Avrupa toplumlarında, farklı isimler ve içeriklerle bir şekilde benimsenmiş.

Fakat 1 Nisan şaka gününün dünya’ya yayılmasında Fransa’nın etkisi daha büyük yer tutar. Fransa bu güne “1 Nisan aptallar günü” adını vermiş. Bu olayın hikayesi ise şöyle :

Fransa kralı IX. Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe almış. Daha önce Avrupa’da genel olarak belirlenen yıl başlangıcı 25 Mart’mış O zamandaki iletişim şartlarıyla Charles’in bu kararı fazla duyulmamış, duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam etmişler. 1 Nisan’da eğlenceler düzenlemişler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak isimlendirmişler. 1 Nisan’a “aptallar günü” adını vermişler. Bu günde herkese sürpriz hediyeler vermişler, yalan haberler uydurmuşlar. Yıllar sonra ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası görerek devam etmişler. Oradan da bütün dünyaya bir şaka günü olarak yayılıp gitmiş, günümüze kadar ulaşmış işte..

Ben bu günü gençliğimden beri saçma bulmuşumdur. Kimseye bir şaka yaptığımı da hatırlamam. Boş bir iştir. Fakat buna rağmen insanı o gün dikkatli olmaya zorlaması, ve her an kandırılma eyleminin kurbanı olabileceğimizi ortaya koymasıyla önemli bir gündür.