Mazlum Kiper..Onun sesinin olmadığı her belgesel yarım!

0
4256

 

Görsellik çağımızın trendi olsada, sesler bizim ruhumuzu en çok besleyen duyumlarımızın başında geliyor. Her bir duyumuz, beynimizde farklı değerlemelere tabi tutulup istifleniyor. Bellek ve geçici hafızamızda bu toplanan veriler sayesinde bizi, içinde varolduğumuz dünyada hem koruyor hem de geliştiriyor. TV dediğimiz tek yönlü aktarım yapan cihazın her daim favori olmasının temel sebebi de bu. Yani hem görsel hem de işitsel bütünlük sağlaması. Radyo ise yalnız işitsel tatmin sağlasada vazgeçemeyeceğimiz iletişim araçlarından.

Son dönemlerde sizinde bildiğiniz gibi “dış ses” diye bir kavram oluştu. Özellikle yemek programlarında (Taha Koç en popüler dış ses ) imaj ve moda yarışma programı sunan ana sunucu kişi dışında,bir de dış ses dediğimiz ikinci bir sunucu var. (Meselâ yemekteyiz’in sunucusu Taha Koç ) Ve bu dış sesler, programa kattığı katkıya,en az programın ana sunucusu kadar etkili. Aslına bakarsanız bu dış ses, bizim hayatımıza çok önceki zamanlarda girmişti. Yüzünü hiç görmediğimiz fakat sesine her yapımda şahit olduğumuz ve kulağımıza hoş gelen tonlamalarıyla, çizgi fimlerde,fimlerde,dizilerde, belgeselerde ve reklamlarda hep vardılar. Ama biz onların kim olduğunu hiç bilemedik. Bu bilemeyişlerimizin iki temel sebebi vardı. Bunların ilki seslendirme sanatçılarının bugünkü değeri görmemeleri, ikincisi de sosyal medya kültürünün olmamasıyla bu insanları tanıma şansımızın olmamasıydı. Neyse ki bugün merak eden herkes internet üzerinden ulaşabiliyor.

Eski dönemlerden en çok bildiğiniz ses sanatçıları kim diye sorsam, birçoğunuz Sezai Aydın,Sungur Babacan’ı, İstemi Betil’i,Payidar Tüfekcioğlu’nu, Toron Karacaoğlu, Köksal Engür’ü,Haldun Boysan’ı, bu ve de tabi ki  Nur Subaşını doğrudan söyler sanırım. Kadınlardan ise Gülen Karaman en tanıdık gelen ses olur size. ( Aşkı memnu Firdevs Yöreoğlu sesi )

Bu yukarıda saydığım isimlerin birçoğu eskilerin sesleri..  Ve yine günümüzde hayatta olan ve hâlâ seslendirmeye devam eden duayenler var ( İyi ki )

Günümüze gelince.. Belki eski duayenler kadar olmasa da en az onlar kadar kaliteli seslendirme sanatçıları oldukça fazla. Bu sayı fazlalığı günümüzde ki yapım çeşitliliğini karşılayabilecek kapasitede. Oysa ki eski sanatçıların döneminde teknolojik alt yapı gelişmediğinden, genelde aynı sesler birçok karakteri seslendiriyordu. Yetişemediklerinde ise biz bu filmleri alt yazılı izliyorduk. ( Ki ben çok severim örnek : Trt2 )

Şimdi gelelim bu yazıyı yazma sebebime.. O sebep,son dönemde muazzam hayran olduğum bir seslendirme senatçısı olan ve bana göre duayen sınıfında yer alan Mazlum Kiper.

Mazlum Kiper..

Benim son dönemde duyduğum en iyi belgesel dış sesi..

Mazlum Kiper

Eğer National Greograpic ve TRT belgesel seviyorsanız, Mazlum Kiper’i de sürekli dinlyorsunuz demektir 🙂 Bence bu iki kanal, tûm zamanların en iyi belgesel dış sesini kullanmanın mutluluğunu yaşıyorlardır. Çünkü Kiper’in sesi tonlamaları ve diksiyonu kusursuz. Ne çok davudi ne de çok yorucu. Tatminkar bir volumde ve sizi hiç sıkmayan bir ses, Kiper’in sesi. Fotoğrafa bakınca onu oynadığı iki rolle hatırlamışsınızdır belki.. Eskilerin Yabancı Damat ismindeki dizisinde,Yunanlı kayınpeder rolünde. Ve son dönemde Kanal D’de yayınlanan İkizler Memocan dizisindeki rolüyle..

Valla ne yalan söyliyim ben, Kiper’in sesi olmasa ne National’ı, ne de TRT belgeseli çok fazla izlemem. Umarım Kiper uzun yıllar bu eksik etmez bizi kendinden. Ve umarım yeni  neslin seslendirme sanatçıliğına olan ilgisi de artar. Tabi bunun için öncelikle seslerinin farkında olmaları gerekir.

Bu arada, bu yazının ana konusu ile doğrudan ilgili değil ama,son dönemde dikkatimi çeken bir kaç sese daha atıfta bulunmak istiyorum.İlk önce ATV nin haber spikeri Cem Öğretir’i söylemem lazım. Sonrada  dönemde A haber’de hem belgeselerde hem de ana haberde kulağıma gelen 3 sesi anlatmak isterim. Bunlardan ilki tabiki Banu EL. Sürekli sakin duruşuyla ve o kibar ve keyifli sesiyle Ana haber’i sunan Banu EL..( Tonlama ve sakin sunumu bir zamanların harika spikeri Gülgün Feyman’ı çağrıştırıyor bana. Fakat EL, Feymandan da yumuşak bir sese sahip )

EL’i dinlerken muazzam bir dinlenme yaşıyorum desem yeridir. Bir insan bu kadar düşük tonajla konuşup,aynı zamanda koca haber bultenini hiç sıkmadan dinletir, inanılacak gibi değil. EL’in sesi yağ gibi akıyor desem yeridir. Bu konuda A haber’in elini çok kuvvetlendiren seslerden biri Banu EL. Yine A Haber’in bir diğer sunucusu Salih Nayman ve Haktan Uysal’ın bir haber bültenine fazla bile gelecek harika sesleri. Ayrıca iki ses daha var A haber’de bu seslerde harika sesler. Fakat isimlerini daha bulamadım ne yazık ki. Üstelik bu seslerden biride usta tiyatrocu fakat ismini çıkaramadım. Ama merak etmeyin araştırmaya devam ediyorum 🙂 Bulur bulmazda hemen ekliycem bu yazıma inşallah..

Evet yazımı bitirme vaktim geldi böylece. Unuttuğum başka bir şey kalmadığına göre..