Yerine göre soyunmak olmasın o?

0
1413

Magazin medyası yine milleti oyalacak,yeni bir polemik konusu bulmayı başarmış..

Ömür Gedik attığı bir twitte bir AVM de denk geldiği, bir iki kızın giydiği,tahminen kaba etlerinin belirgin ya da açıkta olduğu şortlar giyişine olan tepkisini dile getirmiş.

Demiş ki Ömür hanım : “Yerine göre giyinmek diye bir şey var”

Peki nedir bu yerine göre giyinmek?

Benim ilk aklıma gelen örnekler şöyle..

Meselâ cenazeye giderken,normalden daha usturuplu giyinmek maksadıyla,kısa etek streç pantalonlar giymemek,dekolteli elbiselerden kaçınmak,baş örtmek,siyah güneş gözlüğü takmak ( Bu gözlük olayı çok moda ünlüler arasında,çeyrek yüzyıldır )

Resmi anma törenlerinde daha ciddi giyinirken,düğünlerde ve eğlence mekanlarında çok şaşalı ve dekolteli giyinmek,( kadınlar elbette )

Tatil bölgelerinde gezerken,şort ve parmak arası terlik giymek, Sokakta çok ciddi olmayan fakat çok dikkat çekmeyen rahat kıyafetler giymek vs..( sokağına göre değişir. Bebek de farklı, Sultangazi de farklı.. )

Diyelim ki çok muhafazakar yaşlı bir teyze, yolda yürürken abartılı olmayan bir şortla dolaşan Ömür hanımı görse. Ve dese ki: “Ömür kızım,sokakta hiç giyilir mi? Ayıp değil mi?”

Ömür hanım da bu tepkiye: “Haklısınız teyze. Hemen gidip değiştiriyorum” diyebileceğini düşünebiliyor musunuz?

Artık her yeni gelen nesil,bir öncekinden daha özgür ve vücut hatlarını ortaya çıkaracak kıyafetler giymeye daha hevesli ve bir o kadar cesaretli. Ki,bu durum erkekler içinde geçerli. Streç kotla,transparan tişört giyen adamlarla dolu sokaklar..

Peki bu giyim kurallarını koyan kim?

Devlet mi?

Toplum mu?

Yoksa toplumun elit, popüler,zengin,seçkin ve aydın kesimi mi?

Bence bu sorunun cevabı son 30 yıldır son verdiğim örnek. Yani seçkin ve Avrupai giyime meraklı sınıf.

İstisnalar ise Devlet kurumları ve dini mekanlardan ibaret..

Yani sonuç olarak,yerine göre giyinmek belli mekanlar ve kurumların yaptırımı hariç, çok göreceli ve değişken.

Günümüzde artık mahalle baskısı kavramı da tedavülden kalkmak üzereyken,ve kimse kimseye bir şey demeye çekinekli halde iken,yerine göre giyinmek kavramı da artık herkesin gönlüne ve keyfine kalmış.

Bence Ömür hanım,şortlu kızlara yaptığı eleştiri de kurduğu cümle yanlış..

Ömür hanım “yerine göre giyinmek” yerine “yerine göre soyunmak” cümlesimi kursa daha doğrusunu yazmış olurdu.

Çünkü giyinmek bir örtünme biçimidir. Yani vücudun büyük bir bölümünü bir ya da birden fazla kumaşla kaplamaktır. Eğer bu oran, vücudun ancak %30 nu kaplıyorsa o zaman,giyinmekten ziyade “yerine göre açılmak ya da soyunmak” tabiri daha doğru olur sanırım.

Herkesin ahlâk,edep,namus,dekolte ve transparan anlayışı farklı malûm. Bu sebeple herkes kendi değer yargılarına göre giyinip,elalemi buna kırıterlere göre eleştirmesi de normal.

Yine mesela, 10 sene önce Devlet kurumlarına tesettürle sakalla girilemezken bu “yerine göre giyinmenin” tartışmasına bile giremiyorduk. Oysa şimdi,yani günümüzde bir devlet hastanesinde çalışan bayan bir doktorun, ensesine yaptırdığı dövmeyi, giydiği göbeğini açıkta bırakan body’siyle Rihanna modeli saç kesimine bakıp tek bir şey diyemiyoruz.

Bundan çıkan sonuçta şu: Artık bireyler,toplumun çoğunluğuna uymadan kendi özgürlüğü doğrultusunda giyinip,toplumu belki rahatsız ederek belki de etmeyerek rahat rahat gezebiliyorlar.

Bu mevzuya kısaca,

Sana ne?

Kime ne?

Bize ne? mevzusu adlarını verebiliriz diye düşünüyorum ben. Dolayısıyla artık bu konuda “yerine göre konuşma” dönemi de sona eriyor. Çünkü öyle bir yer de yok!