Minnak Korona terimler sözlüğü..

0
1600

Neredeyse dünyanın tamamını ele geçiren bu korona ile birlikte, sağlığın ve özgürlüğün kıymetini gayet iyi anladık. Ev denilen kavramın dört tane duvar olmadığını anladık. Ailenin,o evin herşeyi olduğunu belki bugüne kadar hiç anlamadığımız kadar iyi anladık ve kavradık.

Temizlik konusunda ise tam anlamıyla uzman olduk. Kolonya yapmayı, maske yapmayı bile öğrendik bu lanet olasıca Kovid virüsü sebebiyle..

Tüm bunlara ilaveten bir de hiç bir hastalık hakkında bilmediğimiz kadar bilgi sahibi olduk. Memlekette herkes Korona virüsü ile ilgili tez yazacak kapasiteye bile ulaştı. 🙂

Yeni yeni terimler ve tanımlardan da haberdar olduk bu sayede. Pik, pandemi,mortalite, immün gibi onlarca terim, kelime değarcığımızda ki yerini aldı.

Günlük konuşma dilimizde kullandığımız 250 kelimenin en az 50 si korona ve korona ile doğrudan ilgili kelimelerden oluşmaya başladı.

İşte bende size bir oturuşta sayabildiğim o terimlerden mini bir sözlük yaptım:) Bakın bakalım aşağıdaki kelimelerden kaçına hakimsiniz?

*********

İnfluenza: başlıca burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyen, hafif veya ağır bir seyir gösterebilen, bulaşıcı viral bir hastalıktır. A, B, C olmak üzere 3 tip influenza virüsü vardır.

Mortalite: Ölüm oranı

  Filyasyon: Herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi nedenlerden kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isimdir.

Partikül: Parçacık

Pik : Yukarı doğru seyir hali

Korona: Koronavirüs hastalığı (COVID-19) yeni bir virüsten kaynaklanan bulaşıcı bir hastalık.
Klorokin: Sıtma ilacı

Enfekte: Hastalık yapan bir mikroorganizmanın yani virüsün bir kişiye bulaşarak yayılması anlamında kullanılır.

Virüs: Sadece canlı hücreleri enfekte edebilen ve böylece replike olabilen mikroskobik enfeksiyon etkenleri.

Kovid 19: Çin’in Wuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıkan korona ailesine ait yeni tip korona virüsü. Tanımın sonundaki 19 sayısı çıkış yılını ifade ediyor
İzolasyon : Hastanın bireysel anlamda yalnız kalması ve kişisel temizliğine dikkat etmesi
Sosyal mesafe: Toplumda ortak alanlarda durağan yada hareket halinde olan bireyin, diğer bireylerle arasına koyduğu mesafe. ( Ortalama 1-2 metre )
Dezenfeksiyon : Vücudu çeşitli virüs ve bakterilerden uzak tutmak için uygulanan eylemlere verilen isim.
Dezenfekte : Virüs ve bakterilerden arınma
İmmün sistemi : hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, mikropları ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan bir sistemdir.
Regülasyon: 
Geniş anlamda sosyal ve ekonomik amaçlara yönelik olarak devlet tarafından yürürlüğe konulan her türlü anayasal, yasal ve kurumsal düzenlemeleri ve diğer her türlü kamusal politikaları ve yapılan uygulamaları ifade etmektedir.
Pangolin: Pullu karıncayiyen, Pholidota takımından memelilerdir.
DSÖ : Dünya sağlık örgütü
Bulaş: Hastalığın belirli taşıyıcılar üzerinden farklı canlılara geçişi
Seyir: Hastalığın yayılma hızının artan ya da azalan nispette ifadesi
Pandemi: Küresel salgın
Enfeksiyon: Vücuda bulaşmış mikrop ya virüsler sebebiyle vücutta oluşan seyir.
Dezenfeksiyon tüneli: Çeşitli virüs ve bakterilerden kurtulmak ve sterilize olmak için, içinden geçilen bir tür tıbbi cihaz
Hijyen : Temiz ( Niye hijyen diyorsak? Fransız mıyız biz! )
N95 : Bir çeşit tıbbi maske
Ventilatör: Kamu oyunda bilinen adıyla solunum cihazları, nefes alabilen havayı akciğerlerin içine ve dışına hareket ettirerek mekanik ventilasyon sağlamak, fiziksel olarak nefes alamayan veya yetersiz nefes alan bir hastaya nefes vermek için tasarlanmış bir makinedir.
*******
İşte doğrudan aklıma gelenler.. Zorlasam belki bir iki tane daha çıkar. Fakat bunlar hemen hemen hepimizin duyduğu terimler. Siz kaç tanesini duydunuz peki?