Hastalık hastası değildi. Sadece Fibromiyaljisi vardı.

0
1162

Hani çevrenizde vardır ya.. ” Yok oram ağrıyor yok buram ağrıyor” diyen tipler. Bu belki anneniz belki bir arkadaşınızdır. Sürekli şikayet eder, bir hastalığı olduğuna sizi ikna etmeye çalışır. Siz ise bu iknalardan bunalır. Ona : ” Sen hastalık hastasısın” der inanmadığınızı belli edersiniz.

Peki ya o kişi gerçekten hastaysa? Onlarca kere doktora gidip MR çektiren, Tomografi çektiren check-up yaptıran sonuç olarak da her defasında temiz çıkan bu insanlar ya gerçekten hastaysa?

Evet bu tip insanlar gerçekten hasta. O hastalığın adı da Fibromiyalji! 

Fibromiyalji toplumda en çok görünen ikinci romatizmal hastalıklık. Oranı ise %20

Peki nedir Fibromiyalji?

Fibromiyalji: “Her tarafım ağrıyor. Ağrım bazen omuzumda, bazen kolumda, bazen boynumda dolaşıyor. Defalarca doktora gittim, “tüm tahlilleriniz normal, seninki sinirsel, kafana takma veya birşeyin yok” dediler. Sabah yataktan kalkasım yok ama beni kimse anlamıyor” diyen insanların hastalığıdır.

Yani bunu bilimsel bir dil ile açıklayacak olursak; Fibromiyalji sendromu (FMS); kasları, ligamanları, kirişleri etkileyen, “miyalji” diye de tanımlanabilen, yaygın kas ağrıları ve vücudun birçok bölgesinde aşırı hassasiyetle seyreden kronik bir ağrı sendromudur. İsmi, “fibro-fibröz doku, bağ dokusu”, “myo-kas” ve “algia-ağrı” kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen sinir bozucu bir rahatsızlık!

Çoğunlukla orta yaşlarda görülmekle birlikte çocukluk döneminde ve ileri yaşlarda da görülebilir En sık görülme yaşı 40-50 yaş arasındadır ancak 40 yaş altında ve 60 yaş üzerinde de görülüyor en çok.

Ülkemizde sıklığı, 20-64 yaş arası kadınlarda %3,6 ve 20-29 yaş arasında %0.9 olarak saptanmış.

Peki bu hastalığın temel sebepleri ne diye bakacak olursak…

 

Öncelikle bir kadınsanız bu hastalığı daha çabuk geçiriyorsunuz.

Yaşınızın ilerlemesi…

Omurgaya yönelik olan fiziksel travmalar varsa (

buzda kayıp düşme gibi)

Cerrahi müdahaleler…

Trafik kazalarında oluşan darbeler

Bir merdivenden düşme vukuatınız var ise.

Geçirdiğiniz enfeksiyonlar (Borrelia Burgdorferi, Parvovirus, Koksakivirüs, Epstein-Barr Virus-EBV, HCV, Hepatit B Virüs-HBV, HIV, HTLV-1 gibi) Çocukluk döneminde, psikolojik veya fiziksel şiddet, cinsel istismar,boşanmalar, terk edilmeler, savaş ortamları da bu hastalığı doğurabiliyor.

Bunlara iş ile ilgili sorunlarınızı da ekleyin siz.

Ha! bir de mükemmelliyetçilik huyunuz var. Her şeyi dört dörtlük yapma hevesiniz sizi bu hastalığa doğrudan taşıyabilir.

Fibromiyalji hastası olmuşsanız yakınmalarınız ise şöyle gelişiyor:

1. Ağrı: Vücudun her tarafındadır. Sıklıkla boyun ve omuzlardan başlar.kollara göğüs duvarına bacaklara yayılır. Ağrı dolaşan bir ağrı olabilir. Bazen kaslarda tutukluk, yanma veya sıkışma hissi gibi farklı şekillerde de hissedilebilir.

Bir kısım ağrı devamlı olabilir ve anksiyete, stres, uykusuzluk, yorgunluk, soğuk veya rutubet ağrıları arttırır. Ağrı ile beraber gün içinde giderek azalan, bazen gün boyu devam eden sabah tutukluğu görülür. Hasta eklemlerini şiş olarak hissedebilir ancak ağrılı tarafta eklemlerde şişme veya kızarma görülmez. Ağrı nedeniyle o eklemin hareketi kısıtlanabilir. Dinlenme ile ağrı azalabilir.

2. Yorgunluk, dinlendirmeyen uyku: Gece uykusundan, uyku süresinden bağımsız olarak yorgun kalkılır. Sabah hastalar uyandıklarında kendilerini “dövülmüş” veya “savaşmış” gibi hissettiklerini söylerler. Bu yakınma fibromiyalji sendromu olan hastaların ‘ından fazlasında vardır. Ayrıca, uykuya dalmakta zorluk, gece boyunca sık sık uyanma görülebilir. Fibromiyalji Sendromu olan hastalarda, uyku apnesi ve huzursuz bacak görülme sıklığı da artmiştir. Bu hastalarda “kronik yorgunluk sendromu” olarak tanımlanan, iş yapmayı engelleyecek kadar şiddetli yorgunlukla seyreden bir diğer sendromda daha sıktır.

3. Bilişsel dalgalanmalar; Dikkati toplamada, işe konsantre olmakta zorlanilir.

“Fibro-fog” olarak da tanımlanan bu durum, siste yürümeye benzetilir. Olayları,bir sis perdesi arkasından görmek gibidir. 4. Psikolojik yakınmalar; Depresyon ve anksiyete sıklığı yaklaşık 0-50 oranında artmiştir.

5. Kollarda bacaklarda karıncalanma, uyuşukluk, yanma hissi tanımlanır. Bu his devamlı veya ara ara olabilir, dolaşıcı karakter gösterebilir.

6. Migren ve gerilim tipi baş ağrısı eşlik edebilir.

7. Yukarıdaki yakınmaların yanısıra bağırsak fonksiyonlarında değişim, çarpıntı, idrar yaparken yanma ve huzursuz bacak sendromu gibi birçok farklı yakınmalarda hastalar tarafından tanımlanmaktadır. Tedaviye gelince elbetteki iki şekilde. Birincisi bu rahatsızlığa özel üretilen ilaçlarla tedavi. Diğeri de ilaç dışı, yani egsersiz hareketleri ve benzeri fiziki aktiviteler…

Bu hastalık tamamen tedavi ediliyor da diyemiyoruz. Çünkü kesin bir tedavisi yok. Fakat dizginlemek ve en hafif şekilde yaşamak mümkün.

İşte bende yaklaşık 5 yıldır adını koyamadığım hastalığıma sağolsun Doktorum Şeyma hanım sayesinde teşhisi koydum. Artık bende Fibramiyalji olduğunun farkında olan bir hastayım. Üzgünüm çünkü bu rahatsızlık yaşam kalitenizi ciddi olumsuz etkiliyor. Ama sevinçliyim çünkü artık ne olduğunu biliyorum. Yani hastalık hastası değilim 🙂

Size tavsiyem: 3 aydan fazla süren ağrılarınız varsa ve MR, Tomografi ve kan tahlilleriniz hep temiz çıkıyor ve ağrılar geçmiyorsa bir Fibramiyalji uzmanına görünün efendim. Allah herkese sağlık versin. ( Bana da tabi )