Carpe Diem için söylenecek çok şey var.

0
1218

Uzun zamandan beri Hande Yener’den sıkı bir albüm bekliyordum. En sonunda geldi o albüm. Hem de 20.yıla özel çok bomba bir albüm..

Yener’le ilgili söylenecek o kadar çok şey var ki.. Nerden başlasam bilemiyorum. Ama sanırım ilk önce sanatçının 20 yıllık serüvenine biraz değinmek gerekir. Makbule Hande Yener.. 90’lar da doğmasa da 2000 ler’in başında harika çıkış yapan ve bugünlere kendini sürekli yenileyerek başarmış bir kaç sanatçıdan biri. Hande yola çıkarken Gerçek ismini Makbule’yi kullanmadan ünlenmişti. Tabi makbule ismi, eski ve modası geçmiş bir isim olarak algılanırdı o yıllarda da. Fakat günümüz tarzlarında isimler artık çok mühim değil. iyi ki de değil. Neysen o olmak ve o isme saygı duyulmasını sağlamaktır mühim mesele. Ben Yener’in yerinde olsam. Bu albümde Carpe Diem’in altına Makbule Hande Yener yazardım. Bu tavır sanatçının fanları ile bağlarının ne kadar sağlam ve samimi olduğunu ortaya koyardı. Neyse koymamış sağlık olsun..

Yener’le ilgili söylenecek bir başka konuda, kendini sürekli yeni imajlara entegre etmesidir heralde. Bu imajlar aslında sanatçının sırf imaj araması değil de, sanki kendi yolunu ararken uğradığı sokaklar gibi. Bu sebeple Yener’in tarzının sürekli değişim olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ama keşke bu Hande Yener tarzı diyebileceğimiz bir tane klasik tarzı olsaydı. Bu tarzı dönem dönem yumuşatarak ya da daha bir keskin halde sunabilseydi.

Yener bir Oğlak kadını. Bu yüzden de uzaktan sürekli soğuk ve itici görünmesi doğal. Oysaki kararlılık, adalet ve hakkaniyet konusundaki samimiyeti ona sevilmediği dönemlerde bile bir saygınlık kazandırır mutlaka.

  • Yener, hem uçlarda yaşayan, hem de sıradan bir insan gibi doğallığını kaybetmeyen bir kadın. Yaşamı, ilişkileri, alçak gönüllü oluşu, ve konuşurken “bana hiç bir şey olmaz. Bana kimse zarar veremez” tarzındaki tavırları onu hep meslektaşı olduğu kadınlardan ayrı tutmayı başardı. Siyasete bulaşmayışı ve ülkesini, askerini ve devletini sevmesi de onu saygın bir noktada tuttu.
  • Yener’i sevmeyenler, genelde onun için “konuşur gibi şarkı söyler” der. Bu doğru değildir aslında. Bu söyleyiş biçimi, tarzının getirdiği bir yorum biçimi. Yoksa Yener’in ses rengi ve yorumculuğu müzik kariyerinin ilk iki albümünde kendini kanıtlamıştır zaten. O albümlerde ki yorumculuk, fantazi pop tarzı olduğu için herkesçe sevilmişti.

  • Yener’in teklilerine ( single ) uzun zamandır çok maruz kaldık malûm. Artık tekli hit yaparak popülerliğini sürdürmek daha basit ve pratik bir yöntem bildiğiniz gibi. Hande ve Demet Akalın bu işin demirbaşları zaten. Fakat albüm yapmak çok zahmetli bir iş.. Üstelik albümün maliyeti, kliplendirilmesi de epey külfetli. Bu yüzden sektörde isim yapmış şarkıcıların albümlerini artık 2-3 yılda bir görüyoruz.
  • Carpe Diem albümüne gelince.. Albüm klasik Hande Yener albümlerinden biri. Gayet keyifli. Alt yapı çok sağlam. Fakat sözler biraz basit kalmış demek zorundayım. Üstelik Yener, Berksan’la olan yol arkadaşlığını bu albümde de sürdürmüş. Keşke artık Berksan’a bir ara verip farklı isimlerle çalışsa. İmajda yaptığı yeniliği, müzik tarzında gösteremiyor Hande
  • Albümdeki 10 şarkının 8’i yine Berksan imzalı. Yalnızca iki şarkı farklı isimlere ait. Yanılmıyorsam Boşuna şarkısı Mete Özgencil’in. Fikri Karayel imzalı, Deeperise’ın elinden çıkan ‘Aşk Elinde’ cool bir dans şarkısı olurken ‘Senden Çok’ da ilk dinlemede kulağa hoş gelmeyi başarıyor. Bence albümün en gizli hit’i ise kesinlikle ‘Kaç’… Bu şarkı Hande Yener’in müzik kariyerinde denediği tüm tarzların birleşimi, sentezi ve tümevarımı olarak tanımlanabilir.
  • Dünyada son dönemde epey popüler olan d 80’ler synth-pop akımını Hande Yener Türkçe popta başarılı bir şekilde uygulamış.Belki biraz da 90 lar diyelim..
  • Ben albümü, sanırım baştan sona 3-4 kere dinledim. Ve şunu farkettim. Yener’in albüm şarkıları zamanla sindirildikçe keyif veriyor. Bunu diğer albümlerde de yaşamıştım. Çabuk tüketilen o kadar çok şarkı yaptı ki Yener son 3 yılda, böyle bir albümle karşılaşınca neye uğradığımızı şaşırdık. Bu yüzden hemen alışmamız biraz zor olacak.
  • 20. yıl için iyi bir albüm Carpe Diem. Ama keşke içinde bir takım küçük sürprizler yapsaydı Yener. Ne bilim bir iki cover şarkı. Ya da yabancı bir hit’i coverlayabilirdi.
  • Bence Carpe Diem part I, bir daha ki yaza kadar bizi götürür. Sonra ikinci albümde işin kaymağı olur.