Asıllar, taklitler ve çok benzerler…

0
772

Ünlüler hangi alanda olursa olsun hayatımızda hep önemli bir yer tutar. Ünlü sıfatını almış ve bu sıfatı uzun vadeye yaymayı başarmış insanlardan bahsediyorum. Fiziki görünüş, duruşları alanında ürettikleri herşeyle normalin ve sıradan olanın üstünde bir yere konumlanmışlardır.

Sanat, siyaset, politika ve spor gibi sıradan vatandaşın gerek ekonomik gerekse katılım,yetenek ve zeka beceri yoksunluğu sebebiyle var olamayan toplum üyeleri, bunu başaran insanları her zaman takdir ederler.

Halk, kendince değerli bulduğu her bir ünlü de, kendinde olmayan bir üst özelliğe rastlar ve ulaşamayacağı yerlere onları takdir ederek ve destekleyerek ulaşmış olma duygusunu yaşatır kendine. Bu duygunun bir üst hali, hayranı olduğu ünlüye birebir benzeme hevesidir. Belki bir kıyafet belki saç stili ya da beceriyi taklit ederek onu daha da büyütür gözünde vatandaş. Bu şekilde kendi değerini, hayranı olduğu ünlü ile yükseltme eylemini ortaya koyar. Dolasıyla her ünlü de kendisine hayran olan kitlenin kendisine benzemeye çalışmasından onore olur.

Fakat bazen sıradan halkın içinde bazı insanlar, hayranı oldukları ünlüye doğal bir benzerlik ile benzerler. Meselâ müzik sektöründe bu durum oldukça sık yaşanır. Toplumun tamamında karşılık bulan ünlü bir ses sanatçısının ses rengine çok benzeyen başka bir ses ortaya çıkar. Bu sese sahip kişi sesini her platformda bu ses benzerliğini ortaya koymak ve farkedilmek ister. Çünkü o kişiye göre ünlü bir şarkıcının sesine benzer bir sese sahip olmak, büyük bir şanstır ve dolayısıyla bu şansın ona getireceği kazanımların hesabını tutar ister istemez..

Fakat bu durum bana göre bir şans değildir. Tam tersine zamanla dezantaja dönüşecek bir süreçtir. Çünkü ünlü bir ses sanatçısının sesi, ilk olması ve bu sesin ona yapışması daha doğrusu bir kimliğe dönüşmesi normal bir durumdur. Ancak ikinci bir aynı renk’e, ses’e ihtiyaç yoktur. Çünkü toplum o sesi yalnız o ilk ünlülerle bağdaştırır.

Şimdi ilk aklıma gelen ses benzerlikleri ile asıllarının arkasından belirli bir üne kavuşan şarkıcıları sıralayayım size isterseniz.

Mesela Bülent Ersoy’un ses benzeri Devran Çağlardı. Bülent Ersoy’un yolundan aynı şekilde geçerek kendine ayrı bir isim marka edinmeyi tercih eden bir şarkıcıydı. Fakat hiç bir zaman Ne Bülent Ersoy kadar ünlü oldu ne kendini ayrı bir yere taşıyabildi.

Bir başka örnek Aydoğan Tayfur isminde bir abimizdi. Amcası Ferdi Tayfur’du. Dolasıyla hem tip hem de ses olarak çok benziyordu. Ferdi Tayfur gibi aynı müzik türünde ilermeye çalıştı. Fakat hep Ferdi Tayfur’un gölgesinde taklidi olarak görüldü.

Yine Orhan Gencebay’ın en meşhur olduğu yıllarda piyasada var olan saçı, tipi ve sesiyle Gencebay’ı çağrıştıran bir başka abimiz Malatyalı İbrahim’di. O da Aydoğan Tayfur gibi aslını yaşatıyordu varlığıyla.

 

Biraz daha yakın dönemde Zeki Müren beyefendiliği ve ses yorum benzerliği ile büyük sükse yapan Yılmaz Morgül.. Belki de giyim duruş ve yorumculuğu ile en çok prim yapan isimlerden biriydi o. Fakat istikrarlı çizgiyi sürdürüp yeni bir şeyler üretememesi onun yüksek kariyerinin sonu oldu.

Yine Bendeniz ismiyle ünlenen Deniz Çelik, Saç kesimi ve ses renginin Sezen Aksu’ya benzetilmesi ile bir dönem Aksu’nun veliahtı gösterilecek kadar popüler oldu.

Son aklıma gelen isimde Hakan Taşıyan.. Ağırlığı ses rengi ve yorumculuğu ile Müslüm Gürses’e ciddi anlamda benzeyen bir şarkıcıydı o da.. Ancak Taşıyan’da diğer benzeyerek ünlenen isimler gibi zamanla müzik piyasasında ünlerini koruyamadılar.

Ve sonuç olarak şunu gördük ki; Benzerlikleri ile ortaya çıkıp ünlenen hiç bir isim aynı popüleriteyi sürdüremedi. Hani şu meşhur söz neydi? “Taklitler hep asıllarını yaşatır ” öyle değil mi?

Gelelim geçenlerde radyoda denk geldiğim o müthiş ses’e. Hareketli bir şarkı çalıyor. Şarkının hemen giriş kısmında çok güçlü kadın bir vokal şarkıya giriyor. A ha’ diyorum Ebru Gündeş müthiş bir şarkıyla ger dönmüş listelere. Fakat şarkının devamında Kurtuluş Kuş ve Burak Bulut’un vokalleri geliyor kulağıma. O an diyorum ki; Arkadaş bravo cocuklara Ebru ile düet yapmışlar. Akabinde diyorum ki, şarkıyı dinledim haydi bir de klibi izliyim 🙂

YouTube giriyorum. Klibi buluyorum fakat o da ne !  Klibin altında vokallerin isimleri yazıyor. Feryal Sepin, Kurtuluş Kuş ve Burak Bulut. O an neye uğradığımı şaşırdım desem yeridir. Hayatımda ilk defa bir sesin bu kadar Ebru Gündeş’e benzediğini duymuştum. Üstelik yorumda aynı. Yani şöyle düşünün Gündeş sahnede. Feryal Sepin’i gizleyin bir yere sahnede. Gündeş sadece ağzını oynatsın Feryal söylesin dinleyen hiç kimse uyanmaz 🙂 Sonra aklıma şu soru takıldı. Acaba Sepin sadece bu şarkıda Ebru gibi mi okudu yoksa diğer şarkılarda da Gündeş’in ses rengini verecek mi?

Açtım yine YouTube’u Sepin’in diğer kliplerine baktım. Dinlediğimde şarkılara göre farklılık ve ayrılıklar tespit ettim. Ancak bu farklılıklar da bariz anlaşılır farklar değildi. Sonuçta şöyle bir düşündüm.Acaba Sepin de bu benzerlik üzerine gidip Ebruvari bir tarzla mı gidecek yoksa kendine özgü farklar yaratacak? E tabi bunu zaman gösterecek. Umarım ileride bu benzerliğin avantajdan çok dezavantaj getireceğini bilerek kendi ismini marka yapar.. ( Bu arada biraz daha araştırınca Sepin’in ilk O ses Türkiye yarışmasında göründüğünü öğrendim )