Üşenmem yaparım diyenler için “Çoban böreği” tarifi..

0
1469

Ben yemek yapmayı seven adamlardanım. Yemek çok mühim meseledir. Sağlıklı olması en gerekli olandır ( pek dikkat edilmez gerçi ) Ev hanımları daha titizdir sağlıklı yemek konusunda. Hangi mevsimde neyin yeneceğini. Hangi sebzenin meyvenin nasıl seçileceğini de en iyi onlar bilir. Sonra lezzet konusu gelir. İşte burada hemcinslerim devreye girer. Her zaman iyi yemek ararlar. Aynı yemeği sürekli yemek istemezler. Ya yeni lezzet ararlar, ya da sevdikleri yemeği sürekli yapsın isterler anneleri ve eşleri.

Kadınların bugün ne yemek yapsam dertleri hiç bitmez, eğer eşleri ve çocukları sürekli yeni yemek istiyorsa şayet.. Ben bu konuda pek kasmam mutfağın patronunu. Çok beklentim yoktur. Sağlıklı ve standart her yemeğe okey derim. Mırın kırın etmem. Yemediğim ve beğenmedim hiç bir yemek yoktur. Yemek benim için keyif işi.. Yemek yapmayı sevmemin sebebi de bu. Yani yeni tarifler ve meşakkatli olup görsel zenginliği yüksek yemeklerle tatlılar yapmak için girerim mutfağa.

Bu Pandemi süresince de epey yeni yemek ve tatlı denedim açıkçası. Kendime verdiğim notlar da hep yüksekti. ( Kendim yaptım diye demiyorum. Ciddiyim ! )

Malum artık gerek TV ler, gerekse sosyal medya ve youtube’ta her yer yemek ve tatlı tarifiyle dolu. İsteyen girip bakıyor, yapıyor.. Üstelik YouTube da yaklaşık 2-3 dakikada ( montajlanmış ) verilen tarifler var. Videoyu iki kere izlemek kâfi becermek için. Ben tarif konusunda Refika ve Nefis yemek tarifleri kanalını takip ediyorum. Niyetim yemeği hızlı yapmaksa Nefis yemek tarifleri en iyi çözüm. Ama yok keyifli ve eğlenceli bir tarif alma niyetindeysem o zaman Refika çok iyi bir seçenek.

Gelelim vereceğim tarife..

Yemeğin adı Çoban böreği. Bu yemeğe kim, neden bu ismi verdi bilmiyorum fakat lezzeti on numara bir ana yemek.  Yalnız en başta söyleyeyim ”ben bol malzeli ve zor yemeklerle uğraşmam” diyenler, buradan sonrasını okumasalarda olur. 🙂

Çoban böreğinin malzemeleri şöyle :

Yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 adet büyük boy soğan

500gr kıyma

1 yemek kaşığı un

1 çay bardağı su, 1 diş sarımsak

1 yemek kaşığı domates salçası

Tuz

Karabiber

kırmızı toz biber 3 adet havuç (haşlanmış) 1,5 su bardağı bezelye (haşlanmış)

Patates Püresi İçin; 6 adet patates

Tuz

Karabiber

Yarım çay bardağı süt 200gr kaşar peyniri

 

Hazırlanışı da şöyle efendim :

Öncelikle tavamıza sıvı yağ, doğranmış büyük boy soğanı alarak kavurun. Pembiş olana kadar. ( Standarttır bu uygulama

Kıymayı da ekle kavurmaya devam edin. Dolaptan buzuluktan çıkan kıymayı çözündürmeden kullanmayın. Uğraşıyorsunuz!

Biraz kavrulan kıymaya az un ve suyu ilave edip bir kaç dakika daha kavur ( Soğanları yakmayın )

Daha sonra doğranmış sarımsak, domates salçası, yeteri kadar tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ekleyip iyice karıştırarak 2 dakika kavurun

Ardından daha önceden doğrayıp haşladığınız havuç ve haşlanmış bezelyeyi ilave ederek karıştırın

Karıştırarak koyu bir kıvam alıncaya kadar yaklaşık 10 dk pişirin

Kıymalı harcımızı ocaktan aldıktan sonra fırın kabını boşalt ve bastırarak yerleştir.

Daha önce haşladığımız patatesi çatal ile ez. İstersen birazda tereyağ ekle. Cidden süper kokuyo.

Üzerine tuz, karabiber, süt, rendelenmiş kaşar

peynirini ilave edip güzelce karıştır.

Patates püresini kıymalı harcınızın üzerine alarak mümkün olduğunca eşit bir şekilde yay. Uğraştırıyor biraz ama görsellik mühim malûm..

Biraz daha güzel görünsün istiyorsan, çatalla değişik uydurmasyon doğaçlama şekiller yapabilirsin. Çok önemli mi? Değil. Ama istersen diye söyledim işte.

Ve son olarak 180 derece fırında 25-30 dakika pişir.

Fırından çıkan yemeğin üstünü havalı görünsün diye dere otu ile süsleyebilirsin.

Dilimle işleminden önce bi 10 dakika dinlendir ki, yamuk kesilmesin. Bi spatula kullansan iyi olur. Ama benim gibi ahşap ve ucu düz olmayan bir spatula kullanma ki yamuk yumuk, orantısız bölünmesin 😉

Yemeğe koyacağın sütü abartma. Sonra patates tabakası kızarmıyor haberin olsun.

Artık afiyet olsun..