Lordlar Kamarasında kimler oturur ?

0
3761

 

Lordlar kamarası diye bir sıfat diye bir şey mutlaka duymuşsunuzdur. Lord malumunuz İngilterede kullanılan bir ünvan. Yani soylu kesimin soyunun iktidarda söz hakkı olduğunun bir göstergesi. İşte bu lordların bir arada siyaset yaptığı meclise de Lordlar kamarası demişler vakti evvelinde..

Bu Lordlar Kamarası (House of Lords) üyeleri babadan oğula geçen Lord ünvanı taşıyanlardan ya da Kraliçenin atadığı isimlerden oluşuyor. Yani Kraliçe burada bir ceşit Kral oluyor 🙂

Lordlar Kamarası İngiltere ve Kuzey İrlanda parlamentosundaki yüksek meclisi oluşturuyor aynı zamanda. Bunun altındaki meclise de Avam Kamarası denmiş. Lordlar Kamarasında; Lord ünvanı verilen yüksek rütbeli dini görevliler, yüksek mahkeme üyeleri, asilzadeler, dük, marki, baron ve kral ile kraliçenin Lord ünvanı verdiği zatı muhteremler bulunuyor. İngiltere’de eski zamanlarda kral’a bağlı baronlardan meydana gelen bu meclis, parlamentonun ilk şeklini oluşturmuş. Sonraları Avam Kamarasının etkisi arttığından önemi azalmış. Yirminci yüzyılın başında teorik olarak, Avam Kamarası ile yasama bakımından eşit önem taşıyordu. yüzyılın sonlarına yaklaştığı zamanımızda Lordlar Kamarası, krallığın en yüksek dava açma ve tekrar gözden geçirme yeri olmuş.İngiltere’de halen Lordlar Kamarası ismini taşıyan meclis varlığını devam ettiriyor.

2001’de Lordlar Kamarası’na üyeliğinin içinde bir reform çalışması başlatmışlar. Lordlar Kamarası vekillerinin hepsi Asilzadeler grubundan gelmişler. Önceleri Dük, Markiz, Kont, Vikont ve Barongibi soyluluk sıfatı vardı. 1707 senesine gelindiğinde İngiltere parlamentosu İskoçya ile birleşince İngiliz Kralının verdiği soyluluk ünvanına sahip asiller vekil oldu ama İskoç kralının seçtiği soylular pek ciddiye alınmadığından az bir yetkiyle ve tamamı vekil olamamış. 1801 de benzer bir düzenlemede İrlanda soyluları için yapılmıştır ve 1922 İrlanda’nın krallıktan ayrılması gerçekleşmiş 1963 deki Asiller Yasası ile İskoç soylularının parlementoda temsiliyeti sona erdirmiş. 1999 Lordlar Yasası ile yalnıyca yaşamboyu Lord hakkı olanlar Parlementoda (Lordlar Kamarasında) oturma hakkı verilmiş ve 90 kalıtsal olarak gelen soylular ise diğer asillerin seçimi ile Lordlar Kamarası vekili olabilmişler.

Yani durum şu ki Avrupa halen soy olarak yönetmeye devam ediyor kendi devletlerini. Bu iyi bir şey mi peki? Elbette iyi bir şey.. Köklerine bağlılık kendi içlerindeki bölünme ve çatışmanın önüne geçiyor.