Bence HE-MAN süper kahraman görünümlü bir pedagogdu..

0
5189

Hayır hayır! Şimdi size He-man’ı uzun uzun anlatmaya hiç anlatacak değilim. Bu konuyla ilgili bir sürü içerik ve bilgi zaten var net’te. Başta Onedio ve benzer sayfa he-man’in tarihçesini gayet detaylı dökmüş önünüze. Genel kültür olarak bu bilgiler size bir şey kazandırır mı bilemem. Ama He-man konusunda tamamen farklı bir noktaya değineceğim.

Yazının başlığı He-man ve 130 öğüt. Bunun ilk sebebebi bu çizgi filmin 130 bölüm çekilmiş olması. Yani 1984-1987 yılları arası çekilen ve sonunda hep He-man ve arkadaşlarının daha doğrusu iyilerin kazandığı birbirinden güzel sonlar..

Peki öğüt bunun neresinde diye soranlar olacaktır. Bu ögütler kısmı her bölümün sonunda Genelde He-man’in ya da General karakterinin çocuklara doğrudan verdiği nasihat ve öğütler.. Buraya özellikle dikkat çekmek istiyorum. Çünkü bu nasihat bölümü dünya çizgi film tarihinde tek olma özelliği taşıyor. 1980 lerde çocuk olmanın iyi yanlarından biri de buydu benim için. Hayranlıkla izlediğim kahraman, İskeletor’a karşı kazandığı her zaferden sonra, iyilikten, dostluktan, kötü olmanın zararlarından, birlik beraberlikten bahsediyordu. Bu nasihat kısmı aslında izlenilen her bölümün içine yerleştirilmiş bir ahlaki özelliğin özeti niteliğindeydi. Yani güçlü olmak kadar, zeki olmak, yardımsever olmak, empati yapmak, saygılı olmak, çevreye ve hayvanlara duyarlı olmak gibi onlarca güzel eğitiyi doğrudan beynimize yerleştiriyordu.

Günümüzdeki çizgi film anlayışının %80 inde böyle bir duyarlılık yok. Çocuklara verilecek iyi mesajlar sırf bulunsun diye ekleniyor çizgi filmlere. He-man çizgi filmi bu konuda şuanki yapımcılara örnek olacak bir yapıtken görmezden geliniyor.

Bunları anlattıktan sonra şimdi aklıma bir şey geldi. Aslında yapımcılar He-man’i günümüze uyarlayabilseler harika olurdu. Elbette ki yeni nesil teknoloji ve çok kaliteli bir animasyonla birlikte. Başarılı olunur mu? orasını tabi ki bilmiyorum. Fakat zamanında efsane olmuş çok güçlü olmuş bu kahraman yaşamaya ve yeni jenerasyonlara yeni öğütler vermeye devam etmeli.

Bu öğüt meselesi dışında kafama takılan bir şeyi de anlatayım konu He-man den açılmışken. Malûm He-man’in alt karakteri Adam ( Edım ) isminde bir prens. Ve sarışın kaslı çocuk bir kılıcı göğe doğru kaldırınca He-man gibi bir kahramana dönüşüveriyor ve kimse Adam ile He-man’in aynı adam olduğunu anlamıyor. Bu kurgusal saçmalık aslında aynı Clark Kent ve Süperman tiplemeleri gibi. Ki haydi yine Süperman’i bu konuda biraz daha mantıklı bulabilirim. Çünkü Süperman’in insanları hipnoz edebilme özelliği vardı. Ayrıca Adam karakterinde gözlük takıyordu. Saçının önüne düşen perçem de Clark Kent’te yukarı kalkıyordu. Fakat Adam ve He-man tiplemeleri bir arasında farklılık ancak bir kıyafet değişikliğinden ibaret. Tabi çocukken buraya hiç takılmadık küçükken ama büyüyünce görmediklerimizi görüyoruz bi şekilde. Eğer He-man yeniden çevrilirse bir gün, yapımcılara tavsiyem Adam karakterini saçlarını bir taç yardımıyla toplamasını ve bir de şişe camlı ( büyük numaralı  ) gözlük takmasını sağlasınlar. En azından Süperman mantığına benzer biraz. Durumu toparlar. Çünkü günümüz çocukları bu kurgusal hatayı gözden kaçırmayacak kadar dikkatli malûmunuz..