Çernobil felaketi ve günümüz nemalanmaları..

0
1233

Her şeyi kendisiyle kirletme hevesi taşıyan tek canlıdır insan.. Bu heves onu, bazen hayvani bazen de insan üstü yapar.

İnsan’ın aşırı merak duygusu, sahip olma isteği, ve çabuk bıkıp yeniyi, yeniden sürekli olarak istemesi onu, dünyanın içine eden tek yaratık olmasına neden olur.

Çernobil faciasını duymuşsunuzdur. Yani yaşı 30 ve üzeri olanlar daha iyi bilir. Rusya’da Çernobil isimli şehirde, bir nükleer tesisde çıkan yangın sebebiyle, Başta Rusya olmak üzere, yine sınır komşusu olan bir çok ülkede,radyasyona bağlı kimyasal zehirlenmeler sebebiyle binlerce insan ölmüş, onbinlerce insan da bu radrasyon sebebiyle bir çok kanser türüne yakalanmıştı. Tabi işin detayına girince bu olayın yol açtığı zarar bilonçosu da artıyor elbet..

Ruslar bu olayın hemen sonrasında, radyasyondan en çok etkilenen santralin çevresindeki 30 kilometre çapındaki alan boşaltılarak bu bölgede yaşayan 135 bin kişi tahliye etti. Reaktör binası 410 bin metreküp çimento ve 7 bin ton çelikle gömüldü. Besin maddeleri başka bölgelerden getirildi ve radyasyon bulaşan gıdaların tüketimi yasaklandı. Tanı merkezleri kuruldu. 5 milyon 300 bin kişiye, radyoaktif iyodun tiroid bezi tarafından alımını engellemek için potasyum iyodür tabletleri dağıtıldı. Ukrayna’da 18 bin kilometrekarelik tarım toprakları radyoaktif kirlenmeye maruz kaldı. Ülkedeki ormanların yüzde 40’ı kirlendi.

Olay, Nisan1986 de gerçekleşmiş olmasına rağmen zararı ve ölümcül etkileri 2011 yılında ki ölçümlerde tespit edildiği kadarıyla halâ binlerce insanın kanser olma sebebiydi.

İşte bu acı yaşanmışlıklardan, yıllar..yıllar sonra, dizi ve film sektörü Çernobil’e yoğunlaştı. Ve “Pribyat” isimli dizi çekildi. E tabi dizi de, kurgusu ile dikkat çekip ciddi bir seyirci kitlesi kazandı haliyle. Buraya kadar bir sıkıntı yok.Fakat sosyal medya fenomenlerinin Çernobil’i keşfi, buradan nemalanmak için bölgeye gidip saçma sapan fotolar çekip çernobilde yaşananlara ve ölen binlerce insanın anısına saygısızlık olarak görüldü.

Ki bana göre de gerçekten öyle. Dünya acının, zulmün, trajedilerin yaşandığı tüm mekan ve alanlarda acılı bir hava hakimdir. Bu hakimiyet, orayı sonsuza kadar tüm yaşanmışlıklarının anısına, korur ve kollar..

Sosyal medya üzerinden popüler olmak isteyenlerin reklam sahnesi olarak kullanılması büyük terbiyesizliktir. Bu fenomenlere tepki koyan isimlerden biri de, Pribyat, dizisinin senaristi Craig Mazin.

Mazin, fenomen furyasının çektiği abuk sabuk fotoğraflara  tepki göstererek, “Dizinin yasaklı bölgeye turist akını başlatması harika. Ancak evet, ortalıktaki fotoğrafları gördüm. Gittiğinizde orada gerçekleşen berbat trajediyi hatırlayın. Tüm acı çeken ve kurban olan insanlara saygılı şekilde hareket edin” diye bir açıklama yapıyor.

Craig Mazin

İnsanlığın her acısına ve her mutluluğuna çöreklenip, popüler olma uğruna değerleri ve bir çok insani erdemi hiçleştiren bu fenomen kitlesine dur demek aslında her devletin ahlâki bir sorumluluğu olmalı artık..